Breaking

26 Nisan 2020 Pazar

Cografya ve Haritalamada 3D Nesneler

3D Nesneler ile Coğrafya ve Harita Anlatımı

Coğrafi yapıların anlatımında 3D Nesneler kolaylık sağlar. Bölgelerin, il ve ilçelerin görsel hali eğitim ve öğretime de faydalı olmaktadır.

Sarp kayalıkların veya ulaşılması tehlikeli yerlerin anlatımı 3D Nesne baskılar ile anlatılabilir.

Türkiye Bölgeleri haritası
Türkiye Bölgeleri haritası
Çocukların, gençlerin Coğrafi bölgeleri anlamalarında ve bölgeler arasında uzaklıkları kıyaslamalarında haritalar kullanılır. Coğrafya derslerinde yer küreler, harita kullanılarak derslerin görselleştirilmesi sağlanmaya çalışılır.

Ülkeleri tanıtımını yapmada, görsel haritalar hazırlanarak, üzerine  o ülkeleri anımsatacak simgelerden 3D nesneler yerleştirerek akıllarda kalması kolaylaştırılır.

Her ülkenin kendine özgü mimari yapıları, arkeolojik eserleri veya o ülkeleri hatırlatan şahsiyetleri mevcuttur. Bir ilin anlatımı yerinin akıllarda kalması için 3D Nesne baskılardan yardım alınabilir. Arkeolojik eserler ile özdeşleştirerek tanıtım hem o coğrafi yerin tanıtımını hemde arkeolojik eserin tanıtımını sağlaya bilir.


Avrupa Bölgesel Haritası ve Tarihi Eserler İlişkisi
Avrupa Bölgesel Haritası ve Tarihi Eserler İlişkisi

Tehlikeli Bölgelerin 3D Nesneler ile Anlatmak

Coğrafi bölgelerde bazı yerler ulaşılması ve ifade edilmesinde tehlike arz eden yerler mevcuttur. Uçurum, Diklik, Coğrafi Yükseklik Coğrafi bölgelere gitmeyi zorlaştırmaktadır. Zorluk ve tehlike arz eden bölgeler, 3D Nesneler ile tehlikeden uzak anlatımı sağlar.


Kraker Dağ Oluşumu Coğrafi Yapı
Kraker Dağ Oluşumu Coğrafi Yapı

Coğrafi bölgeler içerisinde tehlikeli bölgeler arasında yanardağ bulunduran yerlerde bulunmaktadır. Yanardağ sıcaklık ifade eden ve bulunulması tehlikeli olan, insan yaşamına tehlike oluşturacak coğrafi bölgeler içerisindedir.
Avustralya termal Yanardağ bulunduran bir yapıya sahiptir. Türkiye içinde aynı şekilde aktif olan yanardağlar bulunmaktadır. Dünyanın bir çok bölgesinde de çeşitli zamanlarda aktif hale geçip çok tehlikeli durumlar ortaya çıkaran meşhur yanardağlarda görülmektedir.


Avustralyada Bulunan Termal Yanardağlar Haritası
Avustralyada Bulunan Termal Yanardağlar Haritası
Haritalar büyük boyutlarda hazırlanması gerekir. Büyük boyutlarda Coğrafi haritalar hazırlanması, parçalar halinde 3D Nesne baskısı yapılır. Parçalar halinde üretilen 3D Nesne Baskıları sonradan birleştirilerek büyük haritalar elde edilir.

Dünyadaki bazı göller, akarsular ve dağlar çok büyük alanları kaplamaktadır. Bir akarsunun veya nehrin çok büyük olduğunu ve hatta bir çok ülke üzerinden geçerek denizlere kadar sularını akıttığını görebiliyoruz. Büyük yerleşim alanına sahip dağlar bulunmaktadır. Dağların çok geniş yer kapladığını ifade etmek isteyebiliriz. 

3D Nesne baskısı hazırlayarak, çok büyük dağ ve dağ gruplarının görsel olarak Coğrafi yapısını gözlemleme imkanımız olur.

Bir Everest tepesinin barındıran Everest Dağını 3D Baskı nesne ile görselleşmesi büyük bir kolaylık olur.

  Nehir ve Akarsu yataklarının kapladığını 3D Nesneler ile gösterme
Nehir ve Akarsu yataklarının kapladığını 3D Nesneler ile gösterme

Askeri tatbikatlarda oyunlar ile senaryolar hazırlanır. Senaryosu geçen Coğrafi yapıların üzerinde tatbikat alanı açıklamaları yapılır.

3D Yazıcı ile hazırlanan nesneler kullanılarak Askeri tatbikatların gerçeğine uygun anlatımları kolaylık ile sağlanmaktadır. Yeşil alanların, engebeli arazilerin gösterimi 3D baskı nesneler ile ifade edilir.

Tatbikat alanının veya arazinin ne kadar bir alana sahip olduğu ölçekli 3D Baskı nesneler ile gösterim olanakları bulunur.

Coğrafi yapılar ve harita kullanımı Askeri şartlar için çok önem taşımaktadır.

3D Baskısı nesnelerin plastik cinsi malzemeler yapılmış olması hafiflik etkenini ortaya çıkarmaktadır. Hafif olan malzemenin tatbikat alanlarında taşınması da gayet kolay olacaktır. Tatbikat bitiminde de oluşturulan senaryo sahnesini meydana getiren 3D Nesneler kolaylık ile toplanıp taşınması nedeni ile tercih sebebi olacaktır.