Breaking

26 Nisan 2020 Pazar

3D Yazıcılarda Hataları Giderme Çareleri

3D Baskılarda Hatalara Çareler Bulmak

3D Yazıcı ile 3D nesneler basma isteğimiz var. Ama bazı durumlarda 3D nesnelerin baskısında istemediğimiz hatalar oluşuyor.

Güzel tasarım ürünü 3D nesnenin baskısını hemen 3D yazıcıda çıkaralım istiyorsunuz. Bir hayli filament harcanıp 3D nesne baskının sonuna yaklaşıyoruz. Emeklerimizi ve zamanımızı, bunun yanında paramızı heder edecek ufak bir hata oluşumu, 3D nesne baskısının atılmasına sebep oluyor.

Tamir Ayar ve Bakım Gerekliliği
Tamir Ayar ve Bakım Gerekliliği

3D Nesne Baskılarında bilinen bazı konulara dikkat ettiğimizde hataların oluşumuna engel olunabilir.

Her iş ve meslek grubunda da bazı dikkat edilecek husular olmaktadır. Bu durumların giderilmesini ve ha olmadan 3D nesne baskısının elde edilmesini sağlayacak hususlara PÜF NOKTASI adını verebiliriz.

3D Baskı hatalarının engellenmesi

Nasıl ki bir otomobil düzenli kontrolleri yapıldığında arıza vermesi minimuma düşürülür. 3D Yazıcıların da düzenli bakım onarım ve düzenli kontrollerinin yapılması şart olmaktadır.
Büyük Boyutlu 3D Nesnelerin Baskıları için MakerBot 3D Yazıcı
Büyük Boyutlu 3D Nesnelerin Baskıları için MakerBot 3D Yazıcı

Otomobillerde tamirciye arabamızı kontrole götürdüğümüzde,Tamir Ustasına " Arabanın yağına suyuna bir bakı ver" deriz.

Aynı şekilde 3D yazıcının da düzenli olarak bağlantı elemanları ve kasnak bağlantılarının sıkılığına ve bağlantı durumlarına bakılması gerekir. 3D yazıcının X ve Y eksenlerinin hareketini sağlayan kayışların gerginliklerinin kontrol edilmesi rutin kontrollerimiz arasında olmalıdır. Kayış gerginlikleri azaldığında 3D yazıcınızın ani ileri geri hareketlerinde düzensizlikler oluşmaya başlayacaktır.

Basit bir hareket tarzı ile 3D yazıcıdan çok şahane 3D Nesne baskılar elde etme imkanı olacaktır.

Önem göstermediğimiz veya dikkat etmediğimiz bir durumu düzeltmeliyiz. Kayış gerdirme işlemleri düzgün bir 3D nesne baskısında önemlidir.

Kayış gerginliğini bağlantı sağlamak için, kayışı asılarak gergin duruma getirdikten sonra klipsleri sıkarak sabitleştirme sağlarız.

Kayışların gerginliğini tekrar tekrar söküp bağlamak sıkıcı olabilir. Bu durumda yine basit bir düzenek ile işlemi pratik şekle getirebiliriz.

Anet6 ve Anet8 3D yazıcıların X ekseninin gerginliğini ayarlamak için kullanılabilir.


Kayış Gerginlik Ayarlama Düzeneği
Kayış Gerginlik Ayarlama Düzeneği
Kayış Gerginliğini Artırma Düzeneği STL Linkini Buradan Bulabilirsiniz.

0,2mm katman değeri ve %35 doluluk oranı ile Kayış gerginleştirme düzeneğinin baskısını yapabilirsiniz.

Hazırlayacağımız Kayış gerginliğini artırma düzeneğini kullanmak için 12 mm uzunluğunda bir vidaya ve sabitleme için bir adet somununa ihtiyaç vardır.

Kayış mili olarak kullanacağımız vidalı parçaya kayışın dönmesini sağlayan Tırnaklı masura parçasını da geçiriyoruz. Masurayı da yerleştirdikten sonra kayışı etrafından geçirip, klips ile bir miktar gerginlikte sabitliyoruz.

Son işlem olarak Gergi Vidası ile Kayışın gerginlik miktarını ayarlıyoruz.

Zaman içerisinde kayışın gerginliği bozulduğunda fazla zaman harcamadan gergi vidası ile gerginlik işlemini ayarlamak artık kolay duruma geliyor


Günlük veya ara sıra da olsa çalışmalarımızdan önce ve sonrasında 3D yazıcılarda özen ve itina ile bakımlarına dikkat edilmesini ister.